Gott slut och Gott nytt

Det har varit ett par jobbiga långa arbetsdagar så jag har inte orkat något annat än äta och sova när jag väl kommit hem.
Sitter nu på jobbet efter en hektisk dag och tänkte passa på att skriva ett par rader.
Smygvägde mig imorse och vågen stod på 106 kg så -1 kg sedan söndagen så det bådar gott för den officiella vägningen på söndag.
Vill bara önska alla ett Gott slut och en synnerligen God början på det nya året.
Ha det gott vi hörs nästa år:)

Tulpantider

Nu börjar vi kunna frossa i tulpaner igen. Strax före julafton hade Blomsterlandet ett erbjudande med 20 tulpaner för 99:- såklart att jag nappade.
Det är så roligt med de olika stadierna de går igenom från det prydliga och raka som nya till det mera yviga när de börjar vissna.
Alla har de sin charm.

Plus minus noll

Vägde mig idag och vågen visade knappt ½ kg minus. Jag har ingen digitalvåg utan man kan bara läsa av hela och halva kilon på den, och då den visade under ett halvt kilo så räknar jag denna vecka som +-0 kg.
Har haft känn på mig att jag ätit för lite och för sällan, det är inte lika lätt när man jobbar som när man är hemma. Men skam den som ger sig har planerat in lite mera mat plus gånger så får vi se nästa vecka.

Skit, glömde bort mig just och drack flera klunkar vatten i ett svep, och fick magknip som ett brev på posten.
Får inte hålla på med något annat när jag dricker vatten:)

Var ute på en liten prommis för det är bara drygt -12ºC just nu men rackarns vad det bet när det blåste till ibland.
Har aldrig haft problem med kyla förr men nu fryser jag som en hund så fort jag sticker ut näsan genom dörren.

Till middag ska jag koka ihop en potatispurjosoppa med lite köttbullar i så vi blir av med de sista köttbullarna. Igår när sonen med sambo var och åt middag med oss så fixade jag lite dop-i-kopp som omväxling till köttbullarna. Det var uppskattat på alla fronter och så fick vi äta slut på sillen och gravlaxen. Jag vågade inte ta själva doppet utan nöjde mig med sill, lax, kokt potatis och lite gräddfil och det var nog så gott.

Jag har börjat äta knäckebröd med pålägg till mellanmål för att få i mig mera proteiner. egentligen ska jag inte äta knäckebröd förrän om 2 veckor enligt dietistråden men jag tänker som förr, om jag tuggar det väl så blir det ju som soppa innan jag sväljer.
Har kollat på viktop och det är nästan alltid protein som de flesta har svårt för att få i sig tillräckligt av, i alla fall i början så jag har börjar lägga till proteiner till alla målen trots att det enligt dietistråden jag fått inte ska vara protein mer än till lunch och middag vilket känns futtigt. Vad har ni fått för råd de första 2 månaderna?

Juldagen

Idag har det varit en riktigt slödag. Det har varit rätt så kallt hela dagen och jag har inte stuckit ut näsan utanför dörren.
Har skrivit matsedel och planerat för vad jag ska äta när jag får börja äta mjukkost den 8/1.

Julaftonen avlöpte väl och vi kunde konstatera att vi blev mätta även den här julen. Jag fick i mig rätt så mycket, tog av det mesta men lite. En köttbulle, liten bit av vardera gravad- och rökt lax, en ägghalva med kalix löjrom och rökt lax, 2 sillbitar (2 olika sorter), 1/4 skinkskiva, 1 tsk rödbetssallad, 1 msk kålrotslåda, 1/2 potatis.

Jultomten hittade till oss i år också och alla var rätt nöjda med vad de fick. Syster ysters näst yngsta har dock tagit till sin uppgift att till varje pris försöka avslöja vem som är tomte. Även om han inte kan vara helt säker så är han väldigt observant på vem som "råkar" saknas när tomten kommer förbi. 

Ikväll ska jag se sista delen av trilogin Sagan om ringen. Jag har sett alla delarna ett antal gånger men de är väl värda att ses många gånger.
Idag har det blivit köttbullar både till lunch och middag med en potatis och lite kokta herrgårdsgrönsaker. Imorgon blir det också köttbullar till lunch för vi har så mycket kvar från igår, men till middag blir det nog något annat då kommer även sonen med sambo och äter och jag vet att de har ätit köttbullar ett antal dagar på raken så köttbullar blir det inte.

God Jul!

Från mig till Er alla en riktigt


Sista timmen

Sitter på jobbet sista timmen före julledigt.
Har varit hysteriskt mycket folk idag men just nu har vi bara 2 kunder inne på Apoteket och ingen av dem ska ha recept så jag har tid att blogga.  
Idag har jag vis av erfarenheterna igår inte ätit så stabbig mat utan tog med mig spenatsoppa och kokta ägg.
Igår kändes det som om jag bara åt och åt och jag hann inte bli hungrig mellan varven, men idag har det varit bättre.
Det är inte skönt när man bara känner sig proppmätt hela tiden.

Nu kommer det någon som vill ha ett recept.

Vitt och fluffigt

I ett par dagar har det snöat så vi får en härligt vit och fluffig jul. Det verkar det ju bli över stora delar av sverige, trevligt.
Idag var det väldans mycket jobb är alldeles utpumpad på rådgivning. Vad folk det är i farten och vad mycket de handlar.
Har fortfarande inte kommit in i ståendet och gåendet så mina fossingar är så slut och imorgon jobbar jag till 20:15. Men sedan är jag ledig 4 dagar, skönt.
Idag känns det inte som om jag gjort något annat än ätit hela dagen. Gjorde fiskgratäng igår och det blev kvar så pass mycket att det räckte till två mål så jag tog med mig till jobbet och eftersom jag jobbade från kl 09:45 -19 så var jag tvungen att äta båda huvudmålen på jobbet, men det gick väldans bra. Alla på jobbet är så måna om att jag ska äta i tid och nog ofta så de kommer och frågar mig om det inte är dags att äta.

Måste nog gå och natta kudden så jag orkar stå och gå imorgon igen.

Vikt och mums

I morse kunde jag läsa av 107 kg på vågen vilket är -1.5 kg, SWEET. Nu ska jag vispa ihop mums-mums så barna, och vuxna oxå för all del, har något gott till avslutning på julafton. Receptet är som följer:

4,5 dl Strösocker
75 gr Florsocker (drygt 1 dl)
1 st äggvita
3 dl vatten
1,5 msk gelatinpulver
5 dl kokosflingor
2 msk kakao

Lös gelatinpulvret i vattnet.

Blanda alla ingredienserna, utom kokos och kakao som är till strösslet, i en skål.
Vispa med elvisp ca 15 min.
Häll lite av strösslet i botten på en långpanna (20 x 30 cm ).
Fördela smeten i långpannan och häll lite strössel över.
Låt massan stå i kylen tills den stelnat. Tar några timmar.
Skär den i bitar.
Doppa snittytorna i resten av strösslet.


Trötta ben

Herregud, vad trötta ben jag har. Att gå och stå hela dagen på stengolv tar ut sin rätt. Få se hur långe det tar innan jag kmmer in i det igen. Man tycker ju att det borde gå snabbare nu när jag är lättare men vi får se.
Dagen gick annars alldeles utmärkt förutom att jag hade lite svårt att hinna med att dricka nog mycket vatten. Fick jobba på bra här hemma efter jobbet för att få i mig en liter utöver den halva litern jag lyckades få imig på jobbet.

Nu ska jag gå och natta kudden så att jag orkar till jobbet imorgon med nya friska tag.
Vägning igen imorgon bitti, ska bli kul att se om det fortsätter i rätt riktning.

Fredagkväll

Här sitter jag kvällen innan jobbstart och försöker skriva in i schemat hur jag ska ta rasterna och lägga upp mina matintag. Nu hoppas jag bara att alla andra på jobbet tycker det är ok för vi måste byta av varann med rasterna, men det ska väl inte vara något problem.

Det blev inget nytt utan jag syr om en jeansklänning jag har och tar den med leggings istället, det får duga så passar jag på eventuellt i mellandagsrean istället.

Skinkan blev så mör och saftig och god men det tog 12 timmar innan den var klar, men det var det värt.

Nu ska jag gå och se vad jag ska ha på mig imorgon och plocka med alla kort och papper jag behöver ha med mig imorgon. Hoppas jag kommer in i systemet på jobbet för det brukar jag inte göra om jag inte varit där på ett tag och det är 1.5 månad sedan sist så den som lever får se.

Torsdag

Har precis satt in julskinkan i ugnen. Jag kör i 75°C värme och i massor med timmar ca 8 timmar blir det nog. Men på det viset förlorar den inte så mycket i vikt och blir både saftig och mör.

Igår var jag och provade lite kläder efter frissabesöket och det var nästan ingen i affären, vilket jag tyckte var jättekonstigt så här nära jul. Inga köer till provrummen utan flera av dem var tom lediga.

Men i vilket fall som helst, så tog jag en knippe klänningar och tunikor och gick för att prova men jag hade ju tagit alldeles för stora kläder. Trevlig känsla. Men eftersom jag hade så mycket kläder på mig då det var så kallt ute blev det så varmt att hålla på så jag ides inte gå och hämta mindre storlekar, men jag ska nog åka in idag och prova lite mindre för jag skulle vilja ha något nytt och snyggt nu till julen.   

Kylan fortsätter här och vi har just nu -17.7°C så det blir till att ta på sig långfillingar. Nu kanske jag tom hittar täckbyxor i min storlek för det har jag inte gjort tidigare.

Idag äter jag stekt lax, potatis, kall yoghurtsås och blomkål till lunch och naturligtvis skinka till middag med senap, potatis och rödbetssallad. Mumsigt. 

Min nya frisyr

Det är ju inte det lättaste att ta ett foto på sig själv. Helst ska man få med hela huvudet och så ska det bli tydligt. Jag tog 43 bilder och det här var den bästa och tydligaste. Jag är så nöjd med min frisyr. Jag beställde ett kortare hår som jag bara behöver rufsa till för att få fram. Mitt hår är fint som babyfjun och blankt så inget fastnar i det. Det gör det omöjligt att styla. Men, Ellenor min frissa, tipsade mig om torrschampo och så satte hon det i mitt hår och nu kan jag rufsa till det hur jag vill och det håller formen, superduper. Sonen tyckte det var jättekul och formade fram den ena mohikan frisyren efter den andra i mitt nyfriserade hår. Men som synes det var enkelt att fixa till det igen.

Tisdag

Nu är det inte många dagar kvar tills jag ska börja jobba. På lördag börjas det och långa sena dagar ända fram till jul. Men jag är i alla fall ledig hela julhelgen, skönt.
Det enda som jag är lite bekymrad över är hur jag ska lägga upp så jag hinner äta alla målen. Jag har flera pass som är 9-10 timmar långa så de flesta målen måste jag hinna få i mig på jobbet.
Jag har funderat på att dela upp min 45 minuters lunch i 20 och 25 minuters raster. Tillsammans med 2 stycken 15 minuters kafferaster så har jag 4 raster som jag kan äta på. Det blir lite kort om tid på kafferasterna men det måste gå, för våra kafferaster är 15 minuter och inte 16 minuter. 

Nu har jag handlat allt som behövs till julen, det är bara mjölk och andra färskvaror som måste inhandlas för dagligt bruk.

Även alla julklapparna är färdiga.

All julmat är färdiglagad förutom sillen som jag just lagt in och ska stå i 2-3 dagar innan jag gör den slutliga smaken. Det ska bli curry- och äppelsill samt vitlökssill.
Laxen är gravad och i frysen, gjorde en ny sats köttbullar och de blev så goda. Jag gjorde enligt recept från Pernillas jul och jag kommer att göra dem fler gånger.
Kålrotslådan är klar, knäckebrödet likaså. Leverpastejen, musten, rödbetssalladen och kalvsyltan är inhandlade.

Det enda jag ännu ska göra är fudge, bounty och mumsmums med andra ord, godiset.

Det är tur att jag är klar för i våran frys går det inte att få in något mera, inte ens med ett skohorn.

Jag har nog aldrig varit så här förberedd inför julen någonsin. En trevlig känsla som jag nog skulle kunna vänja mig vid.

Imorgon har jag bokat tid till frissan och tänkte få mig en helt ny frisyr. Få se hur det blir. För det mesta sätter jag mig i stolen och säger att klipp hur ni vill men tyvärr så blir det väldigt ofta samma frisyr som jag har men kortare. Men den här gången ska jag själv berätta utförligt hur jag vill ha det.

Vi hörs!

Måndagmorgon

Igår kväll fixade jag granen och jag gillar pumlor, massor ska det vara. Tyvärr så verkar inte alla pumlor synas men många är det, more is more i det här fallet.
  
Blir lite trött på potatis till maten jämt så jag gjorde äggröra till laxen igår till lunch. Det är ju väldigt mjuk i konsistensen så det måste väl räknas som puré. Till middag blev det plättar med blåbärssylt, det var mumma och inget konstigt i magen.

Nu blir det lite skitsnack.
Är väldigt irriterad på att jag inte får gå på toa varje dag som jag är van vid, utan bara varannan eller var tredje dag. Det är alldeles för sällan tycker jag. Dietisten menade på att när jag börjar äta mer fast föda så kommer det nog igång. Det hoppas jag verkligen.
Har ni andra upplevt samma sak?





3:e advent

-1.5 kg blev resultatet denna vecka. Det är alltid   när det går åt rätt håll:)

Mentalt har jag inte riktigt greppat att det verkligen är möjligt att gå ner varje vecka. Flera gånger har jag kommit på mig själv med att fundera på när jag börjar gå upp igen. Hela biten med att tarmen inte kan ta upp lika mycket som tidigare osv har inte riktigt sjunkit in än och jag bara väntar på att jag ska ledsna och bli sugen och hungrig och börja äta som vanligt igen. Precis som om det var en vanlig bantningskur.

Ser fram emot när jag får den AHA-upplevelsen.

Har ni andra haft samma tankar?








Lördag

Då har vi haft sonens kalajs och jag måste säga att det var dålig åtgång på kakorna hur jag än försökte peppa gästerna att äta mera. När jag hade plockat fram allt jag bakat såg jag hur mycket det egentligen var. Så resten åkte tillbaka i frysen.

Själv tog jag ingenting var inte ens sugen. Senare på kvällen tog jag en tesked av tårtan och det var bra med det. Den var väldans god men jag kände inget behov av mera. Helt underbart att inte behöva jobba mot ett sug utan bara kunna känna sig nöjd med så lite. Bara det är värt operationen.

Maten räcker dessutom väldigt länge. Jag köpte lite potatissallad åt familjen att äta till kycklingen jag stekte och det lämnades en liten skvätt av den. Den skvätten har räckt åt mig till 3 måltider. Nu gäller det bara att få in i skallen att jag inte behöver köpa så mycket mat utan att det räcker med mindre.

Imorgon är det vägdag och det är alltid lika spännande, rapport kommer.

Fredag

Det var riktigt trevligt att få tugga lite mera och gröten gjorde gott i magen både igår och idag.
Åt kyckling och kokta morötter och potatis som jag mosade med lite varm mjölk till lunch och lite potatissallad med kyckling till middag. Gott, gott.

Idag blir det lite stekt lax till potatismoset. Känns skönt att kunna äta samma som övriga famljen även om det ska pureas.

Igår var sonen på Nobelfesten på skolan och maken och jag tog en sen kvällspromenad och mötte sonen vid 23-tiden. Han var så glad för han hade fått ett pris. Han hade fått priset "Till en elev som gjort anmärkningsvärt stora framsteg 2009". Det kändes så bra att han fick den uppmärksamheten för han har jobbat som en liten tok hela våren och hösten i år.

Det var lite skralt med läslusten under 2008 och på hösten 2008 hade pojkstackaren 8 IG i betygen vid jul.
Ända sedan 2005 har det varit lite för mycket negativt som hänt. Hans morfar dog bara 5 månader efter sin cancerdiagnos, 2 år senare var det dags för mormor som också dog i sviter efter sin cancer och hösten 2008 drabbades hans pappa av stroke.
Jag tror att det blev lite för mycket och han blev rädd för vad annat som skulle hända och han orkade inte koncentrera sig i skolan.

Men under våren 2009 efter en massa pepp så vände det. Han läste ikapp och gjorde alla omprov plus ordinarie prov och lyckades vända alla IG till G och ett par av IG:n blev tom till VG. Och han har fortsatt att plugga under hösten och haft jättebra betyg på alla prov. Det känns väldigt bra att även lärarna kände att de ville uppmärksamma hans flit.

Motiveringen tyckte jag var så fin:

"Denna elev utstrålar ett inre lugn och trygghet som känns äkta oberoende av vilket umgänge han än befinner sig i.
Dock har engagemanget för skolarbetet från början varit ganska svalt, men det tycks som om en inneboende beslutsamhet och målmedvetenhet präglat denna elevs prestationer det senaste året.

Med sin lugna och alltid trevliga närvaro, flit och ambition, har han lyckats vända sina studieresultat i en mycket positiv riktning. Denna elev är en människa som vi känner att vi vill lyfta fram."

Jag är en stolt mamma 

Nu ska jag ta en promenix innan det är dags att börja städa.

Onsdag

Nu har jag löst julklappsproblemet med äldsta sonen och hans sambo. Var och shoppade loss en hel del kläder åt dem som de behöver. Känns så meningslöst att köpa en massa saker som de inte behöver så det här var bra. De har redan fått klapparna så något litet ska jag fixa till julafton också så de har något att öppna på D-dagen.

Imorgon bitti blir det till att gratta minstingen som blir 15, vårt lilla nobelpris.
Han får sig en riktig fest då det på hans skola har som tradition att fira nobeldagen med en nobelfest. Det är en  högstadiet som har denna fest och 7:orna dukar och serverar, 8:orna lagar maten och niorna och alla lärare är gäster på festen. 9:orna har ledigt hela dagen imorgon och ska vara på skolan kl 17:30 festklädda. 7:orna som serverar möter gästerna med bubbel och sedan minglar alla 9:or och lärare tills det är dags att gå in till festsalen som är uppdukad med långbord och placeringskort.

Under de senaste 6 veckorna har alla 9:or gjort ett stort nobelarbete, antingen som en uppsats med fakta om nobel och en nobelpristagare som de själva valt att skriva om eller en pjäs de skrivit själva och uppfört eller någon konstform staty, målning osv eller på något annat sätt presenterat nobel.

De bästa jobben kommer att få ett nobelpris på festen.

Sonen har skrivit en uppsats om Alfred Nobel, dynamit samt Marie Curie. Uppsatsen ska ställas upp på rätt sätt så jag har hjälpt honom med mina erfarenheter från min C-uppsats jag skrev för 2 år sedan. Han hade fått ihop 10 sidor och det såg väldigt bra ut. 

Mycket av deras svenskabetyg hänger på det här jobbet så jag hoppas det faller i god jord hos läraren.

Tidigare idag fick jag göra en brandkårsutryckning till systeryster som saknade barnvakt till minstingen då kräksjuka florerade på dagis och då bidde det inge dagis för honom. Han är ett litet men bestämt charmtroll som har sina egna åsikter om vad som kan ätas eller inte.

Imorgon ska jag börja med pure, egentligen är det inte förrän på fredag men det kackar jag i och börjar med havregrynsgröt, sylt och mjölk till frukost imorgon bitti. Och gissa om jag kommer att njuta:)


Tisdag

Har precis kommit från dietisten. Fick lite mera kött på bena om vad jag ska och inte ska äta.
Det mesta visste jag redan men det är ändå bra att få det bekräftat.

Igår hände inte så mycket, jag lagade lite mat färdigt till julen och bakade lite. Men nu måste jag sluta baka för det finns ingen mera plats i frysen, synd.

Måste in till stan snart för att inhandla de sista julklapparna, om jag bara visste vad.

Själv skulle jag vilja ha en e-bokläsare. Jag har väntat på att de skulle komma till Sverige ända sedan Amazon släppte sin Kindle i USA. Kindle är en trådlös, bärbar platta som man kan ladda hem och läsa böcker i, stor som en pocket i utformningen. Det har funnits varianter men ingen som känts direkt lockande.

Men nu såg jag bland reklamen vi fått att Teknikmagasinet har en e-bokläsare, Nuut,för 2499:- på nätet och den vill jag ha.

Den har tyvärr inte finessen att man kan ladda hem böcker trådlöst utan du måste föra över via dator men i gengäld får det plats några hundra böcker i den.

Om jag blundar och önskar riktigt intensivt kanske jag får den.
Men det säkraste sättet är nog att att köpa den själv. 

Annars vet jag inte om det är så mycket mera jag önskar. Jag räknar med att ha gått ner en hel del till våren så att jag "måste" köpa en ny vårgarderob så jag sparar mina önskningar till dess.


  


Julmarknaden i bilder











Alla foton tagna av vännen Eva med hennes nya kamera som hon ännu inte hunnit lära sig allt om.

Julmarknad

Idag var jag och vännen Eva på julmarknad i Gammelstads kyrkby. Vi var även in i kyrkan och tände ett ljus för våra nära och kära. Den är väl värd ett besök då kyrkan är så vacker invändigt.

Det kändes lite snopet att de tog 30:-/pers i inträde till marknaden på Hägnan. Det har jag aldrig varit med om tidigare.
Det bidde inga köp för min del men väl en hel del motion. Eva köade och kunde köpa alldeles nybakta mjukkakor från bagarstugan. Det var en otrolig åtgång på dem och folk i kön stod och väntade medan damerna från hembygsföreningen bakade kakorna.
Vi åkte dit kl 12 och kl 16 var vi hemma igen. På själva markanden var vi i drygt 2 timmar sedan gjorde vi ett besök på växtriket och dollarstore. Där blev det en fin krans, rivjärn som kan hållas i en hand om man tex behöver riva i över en gryta samt en hel del billiga Always bindor. 
En trevlig eftermiddag med andra ord. 

Kände mig lite svag i knävecken då jag kom hem så jag åt 5 kalla köttbullar och så var jag mätt. Hade inte tid att fixa något till dem så det blev till att tugga utav bara h-vete, men det gick bra. Ska sköta mig bättre hädan efter.
  


Inte illa

Då var vägning gjord och 4 kilo till har försvunnit sedan förra söndagen. Vikten står nu på 110 kg. Det finns ett hopp om tvåsiffrigt till nyår om det fortsätter i samma fina stil. Men det vet man aldrig, det kan lika gärna stanna upp redan nästa vecka, kroppen gör som den vill för det mesta. 
Men jag är jätteglad idag, för det var inga välkomna kilon så, good riddance"  








Julkalender hos Bracy





Melba.se
- Be inspired, Be you!

Den 4-5/12 kan du vinna en valfri vara från Melba! Du väljer priset helt själv!

Värde: Beroende på vilket pris du vill vinna.




Jultävlingarna presenteras av Bracy.se i samarbete med:
|Yantramattan|Mihi|PerfectSkin|Shimmer|Alexiskliniken|MrGizmo|Melba|Tryckdig|Smartbox|Missbella|


Mina mått

14/11 ( Glömde ta måtten innan jag började flyta men det här är efter 5 dagars flyt)

Byst 124 cm
Midja 114 cm
Stuss 134 cm
Överarm 46 cm
Lår 65 cm
Knä 50 cm
Vad 49 cm

5/12

Byst 118 cm (-6 cm)
Midja 109 cm (-5 cm)
Stuss 127 cm (-7 cm)
Överarm 44 cm (-2 cm)
Lår 63 cm (-2 cm)
Knä 49 cm (-1 cm)
Vad 49 cm (+-0)

Lite skillnad har det blivit:)
Och mera ska det bli.

Fredag och lördag

Ok jag missade fredagen men jag hade fullt upp med att, vågar knappt skriva det, baka.
Nej, jag har inget sug efter det jag bakar och det är så härligt för jag älskar att baka och testa nya recept.
Förut kunde jag inte låta bli det jag bakade och naturligtvis inte nöja mig med 1 eller 2 stycken utan det skulle lassas in så mycket det bara gick.
Men inte nu, SKÖNT.
Däremot tycker inte sonen det är så roligt för jag fryser in allt innan han hinner smaka tillräckligt. Och då är det tillräckligt enligt honom han menar.

Nåväl, jag har tagit mig en promenad också både igår och idag.
Idag var det riktigt juligt på promenaden eftersom det snöade. Stora flingor dalade sakta ner mot marken. Jag kom att tänka på att det var precis som om någon skakat en snöglob, eller vad de nu heter, jättemysigt.

Det bidde potatispurjosoppa till lunch, med bitar till familjen och slät till mig. Jag hade inget annat vettigt i proteinväg att peta ner i soppan så jag slängde i lite makrill i tomatsås, spännande smakbrytning.
 
Var en sväng förbi mammas och pappas grav och tände ljus och skaka av dekorationskransen. Berättade för dem också att allt går bra efter operationen.
Det är snart 5 år sedan pappa dog och knappt 2,5 år sedan mamma dog och jag saknar dem av hela mitt hjärta vareviga dag. Båda dog av cancer alldeles för tidigt i livet.

Efter det bar det av till systeryster för lite umgänge där Tant Beda också slöt upp.

På väg hem ville sonen åka till storebror så jag ringde och kollade om det var ok, och det var det. Köpte med ett lass Maxbox som såldes för det facila priset av 19:-/st. Maxbox är alltså Max Hamburgerrestaurangs barnstorlek av skrovmål.

Väl hemma med maken blev det resten av potatispurjosoppan till mig och några potatisbullar åt maken. Jag tog makrillen vid sidan om den här gången för det var alldeles för spännande smak att ha den i soppan. 

Just ja, smakade faktiskt på lite glögg nyss. Vi har köpt hem Blossas lättglögg i smakerna apelsin och lingon. Smakade lingon och den var jättegod, inte alls så söt och sliskig utan en angenäm lite syrlig och sträv smak som lingon kan ge. Jag drack ungefär 2 msk och det kändes i knoppen så det blir billiga fyllor from nu:)
Apelsin har jag inte hunnit smaka än. Rapport på det kommer.

Imorgon blir det spännande värre för det är vägningsdags.

Äntligen fri:)

Då har jag varit och tagit bort stygnen och känner mig så fri och lössläppt:)
Allt såg bara bra ut och såren har läkt ihop så fint så.

Passade på att ta min promenad när jag skulle till vc, det blev en alldeles lagom sträcka tur och retur. Känner att jag äter nog för lite mat, troligen proteiner. Blev alldeles knäsvag när jag väl var hemma igen. Allt kändes mycket bättre efter att jag ätit lite mellanmål.

Har bläddrat igenom min mormor finska kokbok från 1930 "Pienviljelijäemännän keittokirjo" eller ungefär Bondmorans kokbok på svenska, och hittat receptet på en länge glömd goding "Ässät" eller S:en. Det är småkakor som är formade som S och rullade i kanel och socker. Mycket goda.

Receptet om någon är intresserad är:
100 g smör
2.5 dl socker
3 ägg
1 tsk malen kanel
1/2 tsk hjorthornssalt eller 1 tsk bakpulver (blir bäst med hjorthornssaltet)
5.5 dl vetemjöl

Dekoration:
Socker, kanel

Hälften av sockret och smöret vispas pösigt. Andra halvan av sockret vispas pösigt med äggen.
Blanda resten av de torra ingredienserna och rör ner i smörblandningen tillsammans med äggvispet.
Ställ in i kylen så degen får stelna an aning. Därefter rullas degen till ca 7 cm långa lillfinger tjocka stänger som rullas i socker och kanelblandningen och böjs till S på plåten.

Grädda i 200°C varm ugn i mitten i ca 9 min

Om du vill förenkla livet vid kakbaket så kan du vispa allt socker och smör pösigt innan du vispar i äggen ett  i taget. Därefter blandas de torra ingredienserna för sig och röres ner i smeten.

Väl värda att provas.

Trög start

Imorse vaknade jag klockan halvsju och var tvungen att stiga upp för det var så eländigt varmt. Tog mig en mugg fullkornsvälling och drabbades av den stora tröttheten. Gick och la mig och vaknade inte förrän vid 10-tiden. Skönt att kunna göra så utan att behöva stressa någonstans.
Kände mig inte så på alerten och trodde inte jag skulle orka med någonting idag men efter ett mellanmål så började orkan komma tillbaka.
Maken hade varit och köpt Aftonbladet och fått med boken "Småkakor"gratis.

Satt och bläddrade i den och hittade recept på brysselkex, en av mina stora favoriter. Kände att det här måste jag ta och baka. När jag väl var igång så blev det även knäckebröd och pitabröd.
Sist satte jag en surdegsgrund, som ska stå 2 dygn i rumstemperatur, till ett lantbröd.

Det är så skönt att kunna baka och laga mat utan att föräta sig på det man gjort.
Jag tog 2 yttepytte små bitar av knäckebrödet till min lunchsoppa och det smakade ljuvligt. Jag tuggade brödet tills det var som välling i munnen innan jag svalde och det gick utmärkt.

Pitabrödet tänkte jag bjuda på sonens kalajs och fylla med en kryddig köttfärs- och grönsaksröra, det blir gott.

Igår kväll vid 19-tiden blev jag sugen på att laga mat så jag rullade köttbullar och stekte 4 liter kryddig köttfärs- och grönsaksröra.

Imorgon ska jag ta bort stygnen och det ser jag verkligen fram emot för det kliar som tusan just nu.


Ännu en lättsam dag

Tidigt i morse åkte vi och handlade med äldsta sonen som också behövde fylla på förråden. Det blev en hel del ingredienser till mat som ska lagas till jul.
Fick äntligen kontakt med dietisten som var lyckligt ovetande om att jag opererats. Fick i vilket fall som helst lite info om vad jag ska äta fram till besöket hos henne den 8/12.
I sunderbyn ger man rekommendationen att äta 1 multivitamintablett av typen vitamineral samt kalk i form av 1 kalcitenabrus tablett per dag. Skulle det mot förmodan uppstå någon brist på någon mineral/vitamin skriver läkaren ut preparat för det.

Idag blev det ovanligt struligt med att hinna äta och för att inte tala om att dricka. Har kvar 5 dl vatten att få i mig innan jag kommit upp i 1 liter samt 2 mellanmål.

Jag hottade upp min morotssoppa med en köttfärsbiff som blev kvar från familjens middag för någon dag sedan och hällde i lite mjölk. Mixade utav bara den och avnjöt det hela tillsammans med familjen och deras minipizzor jag gjort. 

Var på eftermiddagen ute på en jätteskön promenad med Eva. Det var lite halkigt på sina ställen så man fick ta det lite varligt. Det regnade igår och under natten har det snöat så det var bäddat för dold halka. Jag vet inte hur många minusgrader det var men ca 7-8 minus och luften var klar och hög och landskapet vitt. Skönt efter allt regn och grådask, hoppas bara det håller i sig så vi får oss en likadan prommis imorgon med.