Long time no see

Det är ett tag sedan jag uppdaterade så det får bli en liten summering.
Först och främst så glömde jag väga mig igår så det fick bli idag och vågen visade på -1kg, mycket trevligt.

Träningen har kommit igång riktigt bra, 3 gånger i veckan varav söndag består av ett dubbelpass med gym + vattengympa direkt efter. Väldigt skönt.

Vi har fått en del snö som orsakade lite problem i onsdags när jag skulle till jobbet. Maken som skulle köra ut bilen från garaget trodde att han skulle lyckas köra igenom snön utanför garagedörren utan att behöva skotta först, och det hade han nog klarat om inte en bil backat ut precis framför honom strax utanför garaget vilket gjorde att ha var tvungen tvärnita mitt i värsta snön. Han körde fast. Sedan tog det oss 40 minuter och 5 personer att ta oss loss. Vilket styrkepass det blev med all den tunga snön, så inget ont som inte har något gott med sig.

Jag har även fnulat (=funderat, spånat) på att starta eget mer om det kommer.

Något som jag gillar är ekonomi. Att skriva budget och se hur det funkar är väldigt inspirerande speciellt när man lyckats få till en som ger mycket över. Jag brukar göra det med jämna mellanrum när jag känner att jag börjar bli släpphänt med pengarna. Konsumentverket har en bra sida där du kan skriva in och räkna ut en egen budget online, finns här och de har även en broschyr med lite mera information och siffror som du kan använda dig av för att räkna ut en budget för famljen "Koll på pengarna 2010". Den är mycket användbar, där finns bla en jämförelse på hur mycket det kostar att bo kvar hemma hos föräldrarna kontra en egen bostad. 

Idag tror jag att jag att jag ska baka semlor, ska försöka få till en magrare variant. Yngsta sonen har beställt bruna bönor och fläsk så jag måste lägga bönorna i blöt och ragga reda på något köttaktigt som jag kan äta för bacon och sidfläsk är inte ett alternativ, jag blir så illamående av det. Tror jag ska prova med skinka eller bog som är lite magrare. Jag får testa och se.
Gjorde förresten chili con carne igår med bönor jag själv kokat och det gick mycket bättre, inte alls så gasigt som med köpes.
Idag äter vi en gryta på nötbog som jag gjorde i går kväll. Grytor tycker jag är så roliga att göra de misslyckas aldrig och du kan ta vad du har hemma. Jag satte i en konserv med krossade tomater med chilismak, en kanlestång, morot, paprika, salt, svartpepparkorn, vitlök, lök, lagerblad, dijonsenap och gröna linser. Efter 3 timmar var köttet så mört att man kunde dela den med gaffel. Har inte bestämt vad vi ska ha till det men potatis, pasta, couscous, bulgur, ris allt funkar så det är bara att ta det man känner för vid tillfället. 
  


Vägdag

-0.5 kg bidde det den här veckan.

Idag blir det dubbla träningspass. Först kl 17 ett pass på gymmet och kl 18 ett vattengympapass. Vattengymnastik gillar jag och när det en gång ingår i medlemskapet på nautilus så why not?

Det är sonens introduktionsdag idag på Nautilus så vi följs åt jag, Eva och sonen.   

Middagen blir lite senare idag då vi inte äter förrän efter mina pass. Ikväll blir det ugnsstekta revbensspjäll som jag haft i marinad sedan igår, hemmagjorda klyftpotatisar, sallad och god kall sås gjord på turkisk yoghurt. Blir nästan lite hungrig när jag tänker på vad som vankas. Närmast blir det nog en macka innan jag ger mig iväg. 

Sommar, sommar, sommar

Hit åker vi i sommar.

Till Skåne och Hörby såklart.
I sommar blir det 3 år sedan jag träffade min lillebror och hans familj så det är hög tid nu.
Har beställt biljetterna och den 21 juli drar vi söderut. En veckas semester blir det och resten av sommaren jobbar jag.


Träning och mat

Ja, då var man igång. Igår var jag på Nautilus för första gången och fick min genomgång och program. Så nu är det bara upp till mig själv att komma mig dit. Sonen som skulle börja tillsammans med mig hittade ingen hundvakt så han börjar på söndag.

Nu har jag även varit och storhandlat och införskaffat en massa bra konserver för snabbmatlagning. ÖB har ett väldigt bra utbud på konserver som Uncle Bens olika såser som endast kräver lite stekt kyckling till och serveras med kokt ris. Snabbt och utan en massa tillsatsämnen. 15:- per konserv, kollade på Coop och där gick samma konserv för 29:90. Samma gäller Dolmio, blanda såsen med lite stekt köttfärs och serveras med cous cous eller pasta, färdig snabbmat. Dolmio konserverna kostade också 15:-/st och 31:90 på Coop.

Hittade även en hel roliga kryddor i fina kryddglasburkar från Kryddhuset i Ljung tex Persillado 49g / 11 kr, som hittat.  
                             
Soltorkade tomater i solrosolja och olika kryddningar, olivoljor, fruktkonserver i egen juice, ajvar relish mm hittade också ett hem hos oss.

Efter ÖB besöket var jag till Coop och handlade bla lokalproducerat nötfärs för 39:90/kg mycket billigt och bra och förpackningen på 1.8 kg räcker till en massa olika måltider.

Jag har haft en vision om att äta lite mera soppor till mellanmål och köpte en färdig Blå Band ostsoppa, men den var inte god. Det blir nog till att laga egna soppor om den visionen ska slå igenom. 

Idag ska vi i vilket fall som helst äta parisare, alltså korvvarianten. Inte det mest hälsosamma men har valt lokalproducerat med 55% kött i korven och grovt hamburgerbröd till. Någon gång måste man få glida lite också. 


Dr. Anders mm

Var på återbesök idag och träffade Dr. Anders som opat mig.
Alla mina värden var bra så det var skönt. Fick ett käckt litet inplastat intyg att ta med till restaurang för att få köpa barnportion. Vet inte hur mycket det kommer användas då det sällan finns barnportioner av det jag vill äta. Jag går ju inte ut på restaurang för att äta köttbullar eller korv som oftast är vad som erbjuds i barnportioner.
Men tanken är god.

Har ätit helt uselt idag förutom middagen som blev ungstekt lax, potatis, grönsaker och kall sås av turkiskyoghurt.
Vi hade inget hemma imorse så jag var tvungen ta med fil som lunch och det kändes väl inte helt ok. Så det blir storhandling imorgon.

Jag märker oxå att jag har kört fast i mackor vad gäller mellanmål, det finns ju faktiskt annat man kan tugga på.
Det blir nog till att inhandla en del soppor och keso för de är ju ett bra mellanmål som omväxling.

Måste börja skriva en mera deltaljerad matsedel där jag även tar med mellanmålen annars blir det gärna mackor.  

Jag vet inte vad det är här hemma men våra lampor går sönder. Sedan vi flyttade in i oktober har 2 lampor havererat, och då pratar jag inte om glödlampor utan taklampor. För någon vecka sedan drattade lampan över köksbordet ner, hållaren hade gått av och den gick inte att laga. Jag som gillade vår kökslampa. Och idag exploderade hallampans glaskupa. Vi var 3 lampor kort sedan tidigare och nu måste vi hitta 2 till. Så besvärligt. Jag vet hurdana jag vill ha men har inte hittat dem än.

Idag har sonen med sambo skaffat sig en vovve. Här ligger den och slappar hemma hos dem.


Vägdags

Ett kilo till har försvunnit för att aldrig mera komma tillbaka.  



Tillfredställande vy

Jag är verkligen förtjust i hur vi har det i vår nya lägenhet, tycker om den öppna lösningen mellan vardagsrum och kök samt hallarna som blivit till en enda sammanhängade istället för två små.
Så här ser det ut från soffan i vardagsrummet in mot matplatsen i köket.


Vi har just  nu -6ºC och jag ska iväg till graven och skotta och tända ljus.
Sedan blir det en sväng förbi systeryster.
Idag blir det en så enkel lunch som stekt lättfalukorv, färsk pasta och en sallad. Till middag blir det ris, kyckling med currysås och sallad.

Måste sedan ner i källarförrådet och få det fixat så vi får in allt som ska vara där. När vi flyttade hit i oktober så sparade vi ca 50 banankartonger för att kunna fylla dem med saker som tex julgrejer, pjäxor, hjälmar, skridskor mm alltså saker som vi behöver men som inte måste förvaras i lägenheten. Vi har inte hunnit gör det än så det är ett projekt som måste göras pronto för allt detta står nu i mitt pyssel-och syrum.

Mätt och glad:)

Har precis avnjutit en tortilla med tacokryddad kyckling, gurka, sallad, tomat, lök och vit kebabsås. Jag orkade ett litet bröd med 5 kycklingbitar.
På hemväg från jobbet idag var jag åter tvungen att svänga förbi affären för att bulla upp med pålägg för det går åt en himskans massa pålägg till alla mellanmålsmackor.
Köpte även llite Kiks godisar och tänke festa till med ett par stycken till kvällen. Jag är barnsligt förtjust i salmiak och lakrits och det tror jag inte något kan ändra på. Har även en salmiaklikör men den har så många procent så jag har inte vågat prova den än, men en vacker dag så. 
Sänder även en värmaden tanke till systeryster som håller på med soppdieten och sitter hemma och fryser. Enda trösten är att det går över och sedan har man energi så det räcker och blir över. Försök att se ljuset i tunneln. 
  


Mat på våra fat

Råvarorna räcker väldigt långt numera, inte bara pga av att jag äter så lite utan för att vi bara är 3 som äter överhuvudtaget. I somras flyttade äldsta sonen hemifrån och då hans flickvän sov över en hel del hos oss blev det helt plötsligt 2 mindre att laga mat till och det har inte jag helt lyckats planera in i matlagningen.
Det har blivit alldeles för mycket mat kvar och visserligen är det ju bra men det är inte så roligt att behöva äta samma mat flera dagar i sträck.

Kokade pasta här om dagen och försökte tänka till, jag tänkte att jag kokar 4 portioner för sonen äter lite mera än en portion, maken en portion och jag nästan en portion på två måltider. Men ack vad jag bedrog mig, hur stora är deras beräknade portioner egentligen, för det räckte till två måltider för oss alla.

Jag får planera hur jag ska få ut det mesta av råvarorna utan att det blir tradigt med samma mat flera dagar på raken så igår kväll strimlade jag upp 1 kg kycklingfilé som jag stekte och gjorde till 2 olika maträtter. Den ena blev till kyckling med currysås och den andra kryddade jag med tacokrydda som vi ska ha till tortillas.
Jag har börjat göra min egna tacokrydda för att slippa glutamat och andra konstiga tillsatsämnen och den smakar lika bra som den köpta.

Tacokryddblandning:
1 tsk vitlökspulver
1 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
2 tsk chilipulver
1,5 tsk salt

Det är inte jag själv som kommit på den blandningen utan Maria som har LCHF-bloggen Airams mat

Har ni provat Knorrs Fond du chef buljongtärningarna, om inte gör det. Ingen glutamat, färgämnen eller konserveringsmedel och det blir en så mycket mustigare smak på såsen och grytan.


Idag inmundigar jag mig ett par skivor blodpudding med lingonsylt och majskorn till lunch och till middag blir det stekt magert fläsk i sky och massor med stekt lök det serveras med kokt potatis och en sallad. 
Nu ska jag göra mig redo för en ny arbetsdag. Tjingeling.


 

Mera ner:)

Jaha då var det vägdag igen och det blev -1.5 kg, mycket trevligt. Jag har nu gått ner 18.5 kg på 2 månader, hur otroligt är inte det. Jag väntar fortfarande på att jag ska börja gå upp igen, få se hur länge den känslan håller i sig.

Vad konstigt väder vi har, i förrgår hade vi -30 °C och man höll på att frysa häcken av sig och idag var det -0.5°C när jag var ut på en långprommis och det var så skönt trots att det blåste lite. Hoppas det håller i sig och inte blir mer än max -10°C, det räcker.
Jag känner hur mycket lättare det är att gå nu när man tappat några kilon och jag ser fram emot nästa vinter när jag ska återuppta slalomåkningen igen. Det är ett antal år sedan jag åkte eftersom jag haft knäproblem och helt enkelt inte vågat ge mig av ut i backen pga rädsla för att bryta något.

Igår städade vi och bytte gardiner, kuddar och plädar så nu är det så vårlikt hemma hos oss. Såg i Ica:s reklamblad att de har 10-pack tulpaner för 39:- så  nu ska jag köpa en massa tulpaner och sprida ut hemma så blir vårkänslan komplett.

Jag har kommit på att bönor coh jag inte riktigt kommer överens. Lagade chili con carne och hade i en burk kidneybönor och jisses vilket gasande det blev av det hela. Jag har aldrig haft problem med bönor tidigare men nu var det rent plågsamt innan trycket släppte och det gjorde det hela kvällen lång. Vet inte om det blir någon skillnad om jag kokar bönorna själv så det måste jag prova innan jag helt förkastar dem, för jag gillar bönor.

Har i alla fall tagit ut en del råvaror från frysen som ska tillagas idag.
Hade 2 hela salta sillar i frysen som jag blötlagt över natten och det ska vi äta idag, stekt salt sill med vit sås, potatis och gröna ärtor. Jag hade även en bit fläskfile som jag ska steka i strimlor tillsammans med massor av gul eller röd lök. Till det kan vi ha kokt potatis, paprika och gurka.
Tog även ut sista påsen med köttfärs som jag ska göra köttfärssås av, såsen ska vara brun sås. fullkornsmakaroner blir bra till det och lite kokta herrgårdsgrönsaker.

Jag har provat äta det mesta nu och det är bara bönorna jag har reagerat på. Glass, hemmagjord pizza, Max hamburgare, kakor, bullar, godis allt har gått bra även om jag inte tagit så mycket av något. Igår åt vi hamburgare och jag beställde en Maxbox alltså barnskrov men jag kunde lika gärna ha bett att få en halv 45 g hamburgare och tagit några strips av någon annan. Jag orkade lite mera än halva burgaren och ca 4 strips och ingen läsk eftersom jag inte ska dricka med maten. Så när det nu blir en nästa gång beställer jag bara en liten hamburgare för det är ingen vits med mer än så. 


Tisdag

Känns som om jag inte gör något annat än jobbar just nu, sedan 28/12 har jag varit ledig 1 dag och det känns.
I söndags blev det i alla fall -1 kg så det förändrades inte från torsdagen.
Maten har inte riktigt varit så bra som den hade kunnat vara men jag har inte riktigt inspiration eller ork att fixa något när jag kommer hem vid halvåtta tiden på kvällen. Men det ska bli bättre till lhelgen för då är jag ledig hela helgen, yes. 

Hade tänkt baka lite olika grova bröd och göra lite färdiga matlådor. Ska riktigt frossa i allt som finns i frysen och tömma den, ska bli kul att se vad som gömmer sig där.
Just nu känner jag för linser och bönor så chili con carne blir det i alla fall, rapport kommer på vad det blev.

Har även fått en återbesökstid den 18/1 till Sunderby sjukhus och dr. Anders Nilsson. Ska lämna fasteprover veckan innan och det ska bli intressant att se hur värdena är.


  


Gott slut och Gott nytt

Det har varit ett par jobbiga långa arbetsdagar så jag har inte orkat något annat än äta och sova när jag väl kommit hem.
Sitter nu på jobbet efter en hektisk dag och tänkte passa på att skriva ett par rader.
Smygvägde mig imorse och vågen stod på 106 kg så -1 kg sedan söndagen så det bådar gott för den officiella vägningen på söndag.
Vill bara önska alla ett Gott slut och en synnerligen God början på det nya året.
Ha det gott vi hörs nästa år:)

Tulpantider

Nu börjar vi kunna frossa i tulpaner igen. Strax före julafton hade Blomsterlandet ett erbjudande med 20 tulpaner för 99:- såklart att jag nappade.
Det är så roligt med de olika stadierna de går igenom från det prydliga och raka som nya till det mera yviga när de börjar vissna.
Alla har de sin charm.

Plus minus noll

Vägde mig idag och vågen visade knappt ½ kg minus. Jag har ingen digitalvåg utan man kan bara läsa av hela och halva kilon på den, och då den visade under ett halvt kilo så räknar jag denna vecka som +-0 kg.
Har haft känn på mig att jag ätit för lite och för sällan, det är inte lika lätt när man jobbar som när man är hemma. Men skam den som ger sig har planerat in lite mera mat plus gånger så får vi se nästa vecka.

Skit, glömde bort mig just och drack flera klunkar vatten i ett svep, och fick magknip som ett brev på posten.
Får inte hålla på med något annat när jag dricker vatten:)

Var ute på en liten prommis för det är bara drygt -12ºC just nu men rackarns vad det bet när det blåste till ibland.
Har aldrig haft problem med kyla förr men nu fryser jag som en hund så fort jag sticker ut näsan genom dörren.

Till middag ska jag koka ihop en potatispurjosoppa med lite köttbullar i så vi blir av med de sista köttbullarna. Igår när sonen med sambo var och åt middag med oss så fixade jag lite dop-i-kopp som omväxling till köttbullarna. Det var uppskattat på alla fronter och så fick vi äta slut på sillen och gravlaxen. Jag vågade inte ta själva doppet utan nöjde mig med sill, lax, kokt potatis och lite gräddfil och det var nog så gott.

Jag har börjat äta knäckebröd med pålägg till mellanmål för att få i mig mera proteiner. egentligen ska jag inte äta knäckebröd förrän om 2 veckor enligt dietistråden men jag tänker som förr, om jag tuggar det väl så blir det ju som soppa innan jag sväljer.
Har kollat på viktop och det är nästan alltid protein som de flesta har svårt för att få i sig tillräckligt av, i alla fall i början så jag har börjar lägga till proteiner till alla målen trots att det enligt dietistråden jag fått inte ska vara protein mer än till lunch och middag vilket känns futtigt. Vad har ni fått för råd de första 2 månaderna?

Juldagen

Idag har det varit en riktigt slödag. Det har varit rätt så kallt hela dagen och jag har inte stuckit ut näsan utanför dörren.
Har skrivit matsedel och planerat för vad jag ska äta när jag får börja äta mjukkost den 8/1.

Julaftonen avlöpte väl och vi kunde konstatera att vi blev mätta även den här julen. Jag fick i mig rätt så mycket, tog av det mesta men lite. En köttbulle, liten bit av vardera gravad- och rökt lax, en ägghalva med kalix löjrom och rökt lax, 2 sillbitar (2 olika sorter), 1/4 skinkskiva, 1 tsk rödbetssallad, 1 msk kålrotslåda, 1/2 potatis.

Jultomten hittade till oss i år också och alla var rätt nöjda med vad de fick. Syster ysters näst yngsta har dock tagit till sin uppgift att till varje pris försöka avslöja vem som är tomte. Även om han inte kan vara helt säker så är han väldigt observant på vem som "råkar" saknas när tomten kommer förbi. 

Ikväll ska jag se sista delen av trilogin Sagan om ringen. Jag har sett alla delarna ett antal gånger men de är väl värda att ses många gånger.
Idag har det blivit köttbullar både till lunch och middag med en potatis och lite kokta herrgårdsgrönsaker. Imorgon blir det också köttbullar till lunch för vi har så mycket kvar från igår, men till middag blir det nog något annat då kommer även sonen med sambo och äter och jag vet att de har ätit köttbullar ett antal dagar på raken så köttbullar blir det inte.